Mąka chlebowa

Mąka chlebowa, jak sama nazwa wskazuje, najczęściej jest stosowana właśnie do wypieków chleba

Mąka chlebowa, jak sama nazwa wskazuje, najczęściej jest stosowana właśnie do wypieków chleba. Do tej grupy mąk zalicza się zarówno m.in. pszenną jak i żytnią, różniącymi się od siebie wieloma czynnikami i posiadającymi właściwe sobie cechy charakterystyczne. W naszym kraju od lat największą popularnością cieszy się ta pierwsza. Ona również dzieli się na kilka podgrup, w zależności od tego, do jakich wypieków ma nam posłużyć.

Jaką mąkę wybrać?

Mąka tortowa będzie doskonałym wyborem, jeśli planujemy upiec np. ciasto biszkoptowe lub naleśniki – dodaje ona delikatności, lekkości naszym wypiekom. Po mąkę typu krupczatkę czy wrocławską sięgniemy wtedy, gdy planujemy sporządzić ciasto o dosyć zwartej strukturze, przede wszystkim cechujące się kruchością, np. makaronów. Do tzw. “ciężkich wypieków” przyda nam się mąka luksusowa – polecana do wszelkich ciast drożdżowych, pączków, racuchów czy bułeczek.

Mąka do chleba

Mąki wykorzystywane typowo do wypieków chleba to te o najwyższym typie oznaczenia. Tzw mąka chlebowa jest to typ oznaczony numerem 750. Nadaje ona pieczywu ciemny kolor i charakterystyczny, szlachetny smak. Inne mąki pszenne, wykorzystywane do pieczenia chleba, to np. graham, czyli typ 1850. Jest ona bardzo zbliżona do mąki pełnoziarnistej, posiada bezcenną ilość zalet, jak duża obecność niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego. Natomiast mąka pełnoziarnista zawiera bardzo dużą ilość otrębów, dlatego wykorzystywana jest do sporządzania zdrowego pieczywa, korzystnie wpływającego na nasz organizm. Nadaje ona wypiekom najbardziej charakterystyczny smak ze wszystkich wariantów mąki pszennej, zyskując sobie w ten sposób ogromne grono smakoszy. Jeszcze innym typem jest mąka razowa – 2000. Powstaje ona po zmieleniu ziaren pszenicy, jak sama nazwa podpowiada – tylko jeden raz. Wypieki z niej przyrządzone są niezwykle cenny dla zdrowia naszego organizmu, dlatego warto ją właśnie wybierać tak często, jak to tylko jest możliwe. Również zawiera dużą ilość otrębów przy czym wymaga zużycia większej ilości wody, niż w przypadku mąki innego typu.

Co z mąką żytnią?

Mąka żytnia jest wykorzystywana do wypieku chleba na bazie zakwasu. Różni się pod wieloma względami od innych rodzajów mąk, przez to jest sposób zastosowania jest także odmienny. Ciasto z mąki żytniej nie rośnie do takich rozmiarów jak to w wersji pszennej, trudno też uformować z niego kształtny bochenek czy idealnie okrągłe bułeczki. Za to jego wartość zdrowotna jest nie do przecenienia, co jest ogromnym argumentem przemawiającym za wyborem właśnie tego rodzaju mąki do naszych wypieków.

Background obraz autorstwa freepik - www.freepik.com