Jakie wypieki można zrobić z mąki chlebowej?

Wypieki z mąki chlebowej są bardzo łatwe w wykonaniu, szczególnie jeśli korzysta się ze sprawdzonych przepisów

Domowe wypieki chlebowe

Mąka chlebowa (https://www.bee.pl/podlaskie-maki-ekologiczne-maka-zytnia-chlebowa-1-kg-bio_p997757.html) może być wykorzystana przez indywidualnych klientów, ponieważ młyny oferują ją w sprzedaży coraz częściej. Jest to specjalna mąka do pieczenia chleba, bułek, drożdżówek, rogalików oraz wypieków drożdżowych na śniadanie i kolację. Charakteryzuje się na pewno dobrej jakości przemiałem, doskonałym do wypieków chleba, czy bułek. Jak wiadomo, musi to być dobrej jakości mąka, aby wypieki wyrosły i nie opadły, a na dodatek chleb był puszysty. Tradycyjna mąka może nie wystarczyć, dlatego że coraz częściej w sklepach znajduje się typ 450 lub typ 500, który niekoniecznie nadaje się na chleb, a za to do pierogów czy na naleśniki. Natomiast mąka chlebowa ma typ nawet 750, co oznacza jej większy ciężar, który doskonale wpływa na pieczenie, czy to w piecu, czy w piekarniku. Wypieki są rumiane, pachnące, a co najważniejsze smaczne i bez dodatków spulchniaczy. Klienci, którzy kupują mąkę chlebową, chwalą ją sobie i zazwyczaj pozostają przy domowych wypiekach. Stają się one przyjemnością, ponieważ można dowolnie je komponować, czy to z dodatkiem suszonej śliwki, żurawiny, czy też pestek słonecznika, pestek dyni, maku, czy siemienia lnianego.

Jak piec z mąki chlebowej

Wypieki z mąki chlebowej są bardzo łatwe w wykonaniu, szczególnie jeśli korzysta się ze sprawdzonych przepisów. Należy dokładnie odmierzyć odpowiednią ilość mąki i wsypać do miski, a następnie dodać odrobinę drożdży, trochę soli, cukru i wodę. Tak przygotowane składniki miesza się ręcznie lub mikserem, aby utworzyły pulchne ciasto. Musi ono wyrosnąć w ciepłym pomieszczeniu i dopiero wtedy można je włożyć do piekarnika by się upiekło na chleb. Zazwyczaj z około 2 szklanek mąki chlebowej można zrobić bardzo pyszny chleb lub kilka bułek dla całej rodziny. Mąkę kupuje się w sklepie spożywczym, ekologicznym lub bezpośrednio w młynie, zwracając uwagę na jej jakość i przemiał. Bardzo ważne, aby była świeża, a w domu, tuż przez użyciem warto ją przesiać ze 2 razy. Częste wypieki chlebowe wymagają sporej ilości mąki, dlatego w takiej sytuacji warto kupować ją w opakowaniach 5 kilogramowych. Można je dostać w hurtowni, gdyż w sklepie najczęściej mąka chlebowa występuje jako produkt 1 kilogramowy. Ułatwieniem na pewno jest specjalistyczny sprzęt do wypieku chleba, który sam miesza produkty i piecze z nich chleb. W ciągu godziny można mieć niezwykłe domowe wypieki, które będą zdrowe dla całej rodziny, a także dla dzieci. Ilość przepisów z mąki chlebowej jest coraz szersza, ponieważ klienci przekonali się do tradycyjnych form pieczenia chleba, który jest o wiele smaczniejszy niż ten gotowy ze sklepu.

Background obraz autorstwa freepik - www.freepik.com